Archives

Πως θα φτάσετε στην Καρυά

Η Καρυά Ολύμπου είναι ένα μικρό, αλλά όμορφο και ζωντανό χωριό στα βόρεια του Νομού Λάρισας σε υψόμετρο 950 μέτρων, στην αγκαλιά των νότιων πλαγιών του Ολύμπου. Μπορεί να ανεβεί κάποιος στην Καρυά ακολουθώντας κάποια από τις παρακάτω διαδρομές, που σήμερα όλες είναι ασφαλτοστρωμένες:

1.- Η επαρχιακή οδός Ελασσόνας- Καλλιθέας- Ολυμπιάδας- Κρυόβρυσης- Σκαμνιάς- Καρυάς, μήκους 40 χλμ.

2.- Η νέα οδός Λάρισας- Αμπελώνα- Ροδιάς- Σκαμνιάς- Καρυάς, μήκους 52 χλμ., που συντόμευσε κατά πολύ την απόσταση της Καρυάς από τη Λάρισα.

3.- Ο δρόμος Λάρισας- Μακρυχωρίου- Γόννων- Καλλιπεύκης- Καρυάς, μήκους 68 χλμ.

4.- Η οδός Πλαταμώνα- Παλιού Παντελεήμονα-Καλλιπεύκης-Καρυάς, μήκους 41 χλμ. και

5.- Τέλος, ο δρόμος Λεπτοκαρυάς- Καρυάς, μήκους μόνο 24 χλμ.

Όποια και να επιλέξετε, ένα είναι σίγουρο. Πως θα γοητευτείτε από το μαγευτικό τοπίο και την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος!

Καρυά Ολύμπου – Γενικά Στοιχεία

Η Καρυά είναι χωριό του νόμου Λάρισας στον Δήμο Ελασσόνας, είναι κοινώς γνωστή και ως Καρυά Ολύμπου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Λάρισας, και συνορεύει με την Μακεδονία. Γεωγραφικά ανήκει στο διαμέρισμα της Θεσσαλίας, και στην επαρχία Ελασσόνας. Ο οικισμός είναι χτισμένος στους πρόποδες του όρους Τιτνάτα, όπου κατά τις αρχαίες δοξασίες, ο Ζεύς φυλάκισε τους Τιτάνες. Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων, μέσω οδικού δικτύου, καθίσταται δυνατή η πρόσβαση στο Ιερό όρος του Ολύμπου, όπως επίσης είναι δυνατή η πρόσβαση με πεζοπορία. Η χρονολόγηση του οικισμού δεν είναι ακριβής καθώς μεταφέρθηκε τους τελευταίους αιώνες από άλλη τοποθεσία. Ο αρχαίος οικισμός βρισκόταν λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημερινό σημείο. Η Καρυά, υπήρξε κεφαλοχώρι τις δεκαετίες του 1950-1960, αριθμώντας περί τους 4.000 περίπου κατοίκους. Την δεκαετία του 1990 αριθμούσε περί τους 1.000 περίπου κατοίκους, ενώ τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός συνεχώς μειώνεται δραματικά. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι κυρίως η κτηνοτροφία και η γεωργία. Ο οικισμός δέχεται μεγάλο αριθμό τουριστών, κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς κατά τους χειμερινούς μήνες οι καιρικές συνθήκες καθιστούν αρκετά δύσκολη την προσβασιμότητα. Ο Ιερός ναός του Αγίου Νικολάου δεσπόζει στο βόρειο άκρο του οικισμού, και είναι ο πολιούχος ανάμεσα σε δεκάδες εκκλησίες και εξωκλήσια που βρίσκονται στην περιοχή, τόσο εντός όσο και εκτός του οικισμού. Στις 15 κάθε Αυγούστου, παρουσιάζεται μεγάλη προσέλευση ανθρώπων, τόσο τουριστών όσο και ντόπιων, οι οποίοι διαμένουν σε μεγαλύτερες πόλεις, καθώς γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, με μεγάλες τιμές. Κάθε 23 Αυγούστου λαμβάνει μέρος η μεγάλη πανήγυρις, με πολλές μουσικές, παραδοσιακές και κοινωνικού περιεχομένου εκδηλώσεις, καθώς τιμάται η Ένατη ημέρα από την κοίμηση της Θεοτόκου.

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

  1. ΓΚΟΥΓΚΟΥΛΙΑΝΟΣ ΑΔΑΜΟΣ ΠΕ02 – ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
  2. ΜΑΝΤΖΩΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΕ01
  3. ΑΝΔΡΕΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΕ02
  4. ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ ΠΕ03
  5. ΜΑΡΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕ04.01
  6. ΧΡΗΣΤΟΥ ΡΑΚΙΔΑ ΠΕ05
  7. ΚΑΝΕΛΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕ06
  8. ΓΚΟΥΝΤΡΟΥΜΠΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕ08
  9. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΛΥΨΩ ΠΕ11
  10. ΓΕΡΟΦΩΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΕ86
  11. ΚΑΡΑΠΙΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕ82
  12. ΝΙΚΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕ79.01